next up previous contents index
Next: Vírusok eltávolítása Up: Védelem ismeretlen vírusok ellen Previous: Vírusok aktivitásának figyelése

A programkód elemzése: heurisztikus analízis

A víruskeresés legérdekesebb területe a heurisztikus analizis. Feladata a program kódját elemezni, és a gyanús utasításokat/műveleteket kiemelni. A profibb termékek ehhez egy szoftveres processzoremulátort  használnak, mely végre tudja hajtani például a vírus dekóderét is, így meg tudja szemlélni a vírus kódolt részét. Természetesen nagyon fontos, hogy a vírus ne hajthasson végre emuláció közben a valós rendszerre kiható destruktív műveletet, és semmiképpen ne tudjon kiszabadulni az ellenőrzött környezetből.

A víruskereső programok által leggyakrabban figyelt szerkezetekre példák: önkódoló rutin, rezidenssé válás, a program újraindítása (mikor a vírus lefutott, és a tényleges programot kell elindítani), futtatható fájlok keresése, nem dokumentált rendszerhívások használata, a kód ofszetjének dinamikus megállapítása.

A különböző platformokra készült vírusokhoz különböző emuláció jár, így például van olyan termék, amely a makrovírusok elemzésére képes WordBasic  emulátort tartalmaz. A gyanús momentumok a különböző WordBasic  függvények lehetnek, mint például a MacroCopy , mellyel makrókat másolhatunk megadott sablonokba .

Ha kiemeltük a gyanús jellemzőket, akkor ezeknek egy súlyozott összegét szokás venni, mely ha eléri a beállított riadószintet, akkor a víruskereső program gyanúsnak, vagy ismeretlen vírussal fertőzöttnek jelezheti az állományt. Némely program (AVP, DrWeb, UVE, stb.) még azt is kiírja, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a feltételezett vírus (pl. COM és EXE fertőző, rezidens, önmagát titkosítja).

Hogy milyen súlyokkal kell venni a különböző jellemzőket, azt az antivírusprogramok készítői kisérletezéssel állítják be. Érdekes alkalmazás erre a célra egy neurális hálózatot  használni, melyet például úgy taníthatunk be, hogy a vírusokra 1-et, a legális programokra -1-et adjon a kimenetén. Létezik is legalább egy olyan víruskereső (HMVS : Heuristic Macro Virus Scanner), mely ezt a technikát alkalmazza.


next up previous contents index
Next: Vírusok eltávolítása Up: Védelem ismeretlen vírusok ellen Previous: Vírusok aktivitásának figyelése
Nagy Ferenc Laszlo
1999-05-21