next up previous contents index
Next: A programkód elemzése: heurisztikus Up: Védelem ismeretlen vírusok ellen Previous: Változásérzékelés: az integritásellenőrzők

Vírusok aktivitásának figyelése

Több vírusvédelmi rendszernek van olyan rezidens modulja, mely általános (tehát nem vírusspecifikus) elvekkel próbálja a betolakodót észrevenni. Olyan funkciókat kell figyelni, amelyek a vírusokra jellemzőek, tehát vagy a fertőzés, vagy a károkozás műveletét.

A fertőzés jele (bár nem egyértelműen) az lehet, ha egy futtatható program elejét valami felülírja, és a végét megtoldja. Ha egy futtatható programot átneveznek más kiterjesztésűre, az is gyanús, mert lehet, hogy éppen az előbbi ellenőrzést akarják megkerülni. A károkozási műveletek közül vizsgálandó például a formázás.

Néhány korai védelem leállította a gépet, amikor vírustevékenységet észlelt. Ez sokszor nagyobb kárt okozott, mint a vírus. Az elvárt működés az, hogy a program egy ablakban kiírja, hogy mi történt, és megkérdi, hogy mi történjen.

A MS-DOS 6-os változatában volt egy VSAFE  nevű rezidens védelem. Egész jól működött, de volt egy hibája. Még a most készült vírusokban is gyakran fellelhető a következő kódrészlet (esetleg módosított formában, hogy a heurisztikus keresők ne jelezzenek olyan könnyen), mely a VSAFE védelmet egyszerűen kikapcsolja:

MOV AX,FA01

MOV DX,5945

INT 16

A mai BIOS-okban van egy beépített védelem boot-vírusok ellen. Ha a master boot rekordba (partíciós tábla), vagy valamelyik partíció boot szektorába ír egy program, akkor egy kis ablak jön elő, melyben a BIOS megkérdezi, hogy engedélyezzük-e az írást. A Windows  installálásakor ez galibát szokott okozni, de utána mindenképpen kapcsoljuk vissza, mert jó szolgálatot tehet!


next up previous contents index
Next: A programkód elemzése: heurisztikus Up: Védelem ismeretlen vírusok ellen Previous: Változásérzékelés: az integritásellenőrzők
Nagy Ferenc Laszlo
1999-05-21