next up previous contents index
Next: Minek nevezzelek? Up: Tudományos, történeti és kultúrális Previous: Kezdetek

Kik csinálják a vírusokat?

Vírust az ír, aki akar. Az Internetről  beszerezhetők azok az ismeretek, programok, víruskódok, melyek segítségével bárki vírust írhat. Aki ért hozzá, írhat assembly -ben vírust, aki nem, az írhat BASIC -ben. Aki semmihez sem ért, az pedig letölthet egy vírusgyártó készletet , és elkészítheti azzal a testreszabott vírusát.

A vírusok minősége változó. Vannak éppen működő, és vannak gondosan, zseniálisan megtervezett vírusok is. A vírusokban az a jó, hogy írásukkor nem kell ügyelni a programhibákra. Ha egy vírus tönkretesz valamit, akkor az még a dicséretére is válhat. A szokásos programozási technikák (ha rossz gombot nyomunk le vagy rossz napszakban indítjuk el a programot, akkor lefagy) tökéletesen elfogadhatók a vírusok esetében.

Egy biztos: a vírusíráshoz nem kell különleges tehetség. A szakirodalom szerint a legtöbb vírust diákok írják. Valaki életében egyet ír, aztán már nem kihívás még egyet írni, tehát nem is érdemes. Valaki berendezkedik vírusírásra, és minden új vírusába valami újdonságot épít. Egészen addig, amíg nem lesz valami értelmes feladata, és az egészet elfelejti.

Sokan azt gyanítják, hogy az antivírusprogramok készítői csinálják a vírusokat is, hogy fogyjon a programjuk. Én ugyan senkiért nem kezeskedem, de azt elmondhatom, hogy erre nincs szükség. A világ tele van vírusokkal. Csak ki kell egyet választani, és már meg is spóroltuk a vírusírást. A mai vírusok gyakran forráskóddal  együtt jelennek meg az Interneten, tehát elemezni sem kell sokat. Ezután már csak azt kell elhitetni a népekkel, hogy most éppen ez a veszélyes vírus fenyegeti őket, és csak a friss vírusölővel lehet kiirtani. Ez a marketingstratégia határozottan megfigyelhető bizonyos cégeknél.

A vírusíró közösségek manapság az Interneten keresztül érintkeznek. Sok olyan honlap van (nem akarom őket reklámozni), ahonnan a különböző csapatok munkái (vírusai, újságjai) szerezhetők be. Az elektronikus magazinok a vírusvadászok számára is érdekes olvasmányt jelentenek. Legendás hírű például a 40HEX  magazin, vagy a VLAD  magazin. A VLAD nevű ausztrál csoport készítette az első Windows 95-ös vírust (Boza ), és tervbe vette, hogy mindent meg fog fertőzni, amit a Microsoft  csinál. Néhány igen jó vírus után azonban a csapat feloszlott.

Az egyik legfontosabb kérdés a vírusokkal kapcsolatban sokak szerint az, hogy angolul hogy írják a többes számát. A hivatalos álláspont szerint viruses, a latinosok szerint virae, a vírusírók szerint virii . Ha vírust akarunk letölteni a Netről, akkor használjuk az utóbbit!

Az amerikaiak találhattak valami paragrafust, mert mostanában egyre több ilyen webhelyet zárnak be. A múltkor is eltűntek a kedvenc címeim, és napokig kellett kutatnom a Melissa  vírus forráskódja után, míg végül megtaláltam... az Internettón .

Hogy be kell-e tiltani a vírusokat hozzáférhetővé tévő helyeket, arról megoszlanak a vélemények. A UNIX  levelezési listákon általában nyilvánosan közzéteszik a biztonsági hibákat kihasználó programokat, mert a megoldás nem a hiba elhallgatása, hanem a hibás programok kijavítása. Szerintük a vírusirtók csak a probléma tüneti kezelését végzik. Ezzel én egyetértek, de szerintem vírusirtó programra szükség van. Még ha minden Windowst  le is cserélünk UNIX-ra, a felhasználókat nem cserélhetjük ki. Márpedig a tapasztalat szerint egy rendszerben mindig az ember a legnagyobb security hole (biztonsági rés).


next up previous contents index
Next: Minek nevezzelek? Up: Tudományos, történeti és kultúrális Previous: Kezdetek
Nagy Ferenc Laszlo
1999-05-21