next up previous contents index
Next: A WordMacro/FormatC.A Up: Vírusok és egyéb állatfajták Previous: Az ADMw0rm

  
Trójai programok

Az ókori történetben egy ártatlannak tűnő falovat cipeltek be a görögök a városukba, de rosszul tették, mert abban lapult az ellenség. A trójai program szintén egy látszólag hasznos, vicces vagy egyéb módon érdeklődésre számot tartó program, amelybe azonban rejtett funkciót építettek. Előfordul, hogy egy teljesen új programot írnak e célra, de előfordul az is, hogy egy létező, jól ismert programot egészítenek ki, általában nem az eredeti szerzők. Ilyen esetekben például egy szép nagy verziószámot írnak rá, és a lelkes felhasználók máris terjeszteni kezdik a friss kiadást.

A rejtett funkció lehet közvetlen károkozás, de gyakori még a vírustelepítés , a jelszólopás vagy egyéb titkos információk megszerzése, hátsó ajtó létrehozása.

A trójai programok szándékosan károsítónak készülnek, tehát a rossz minőségű vagy hibás programok nem számítanak ebbe a csoportba. Egyes cikkekben trójai programnak nevezik a vírusfertőzött programot is. Az én szóhasználatomban a vírus által megfertőzött program nem trójai, de ha a program célja a vírustelepítés, akkor az. 

Nagy Ferenc Laszlo
1999-05-21