next up previous contents index
Next: Víruskeresők összehasonlítása Up: Vírusok eltávolítása Previous: Boot-vírusok eltávolítása

  
A makrovírusok eltávolítása

A makrovírusokat azért említem megint külön, mert az irtási procedúra is más, mint egy hagyományos fájlvírusnál. Itt a keresés és irtás makrók tartalmának ellenőrzését, és makrók törlését jelenti. Ha ezeket az alap funkciókat sikerül megvalósítanunk, akkor az új makrovírusok irtásának a programba építése már semmiség.

A Word és EXCEL fájlok OLE2  objektumok. Sajnos az OLE2 objektumok szerkezeti felépítése bonyolult, és nem publikus. Természetesen sikerült használható leírásokat beszerezni, de itt helyhiány miatt nem térhetek ki a részletekre. Annyit azért mindenképpen érdemes tudni, hogy ezek belül egy teljes fájlrendszert tartalmaznak, mely a FAT-es fájlrendszerre hasonlít. Több állomány van minden ilyen dokumentumban, köztük rendszerleíró állományok, és Word6/Word7 esetén a maga a Word dokumentum, amely csupaszon már jobban hasonlít a Word2  fáljformátumára.

Mivel a teljes állomány újraszerkesztése szinte reménytelen próbálkozás, ezért a legtöbb víruskereső a makrók területét nem vágja ki fizikailag a fájlokból, csak felülírja azok területét.Nagy Ferenc Laszlo
1999-05-21