next up previous contents index
Next: Vírusok és egyéb állatfajták Up: Számítógépes vírusok és védelmi Previous: Abstract

Bevezetés

Sötét és viharos éjszaka volt. A számítógépes terrorista  leült gépe elé, és gépelni kezdett. Egy minden címet felkutatni képes vírus segítségével felkapcsolódott a Pentagon  szigorúan titkos rendszerére, mely természetesen jelszót kért. A terrorista ekkor elindította jelszófejtő vírusát, és a képernyőn változni kezdtek az értelmetlen karakterek. Pár másodperc után kialakult az értelmes szöveg, és kiderült, hogy a jelszó a pentagon volt. A terrorista ezután egy logikai bomba típusú pusztító vírust küldött a megtámadott rendszerbe, majd sietve távozott onnan. Másnap az újság megírta, hogy a Pentagon számítógépei használhatatlanná váltak.

Az előző bekezdés nem történt meg a valóságban, hanem én találtam ki a mozifilmek mintájára. Mindenesetre a számítógépes vírusok témája sokakban ma is hasonlóan sejtelmes képeket kelt. A következőkben megpróbálom kézzel fogható közelségbe hozni a valóságot, hogy azok is megismerjék, akiket egyébként nem is érdekel, de most valamiért úgy döntöttek, hogy ezt a szakdolgozatot mégis elolvassák.

Céljaim nem túl nagyratörőek, nem akarom a világot, vagy az emberek gondolkodását megváltoztatni, de még azt sem követelem meg, hogy ezentúl a filmekben csak informatikussal ellenőriztetett számítógépes jelenetek legyenek, vagy hogy szintaktikusan helyes IP címe legyen a főellenségnek ``A hálózat csapdájában'' című filmben.

Szeretném megmutatni, hogy a számítógépes vírus nem rendelkezik természetfeletti képességekkel. Ugyanolyan program, mint az összes többi, csak a céljai mások, jobban mondva a programozónak voltak mások a céljai, amikor megalkotta. Az is gyakori hiedelem, hogy ha pusztító programot akarunk, akkor vírusra van szükségünk: olvastam olyan tanácsot levelezési listán, hogy a winchester adatainak megsemmisítését legjobb egy vírusra bízni. Ez nagyon felelőtlen kijelentés. A vírus csak a saját szaporodását tartja szem előtt (ettől vírus a vírus), és a véletlenek sorozatát is a saját szolgálatába állítja, hogy elterjedjen. Az egyéb funkciók pedig csak díszek, és a legritkább esetben működnek úgy, ahogy azt elvárnánk. (Néha ez nagy szerencse.) Hogy példánknál maradjunk, a jelszófejtéshez vagy a logikai bombához (bármit is jelentsen ez) nem vírusra van szükségünk, mert nem cél a szaporodás.

Hogy valami tényleges haszna is legyen a szakdolgozatomnak, készítek hozzá egy vírusölő programot, mely első menetben a leírtak szemléltetése lesz, távlati fejlesztési terveimben azonban egy világszínvonalú program szerepel, mely minden tekintetben felveszi a versenyt a piacon található termékekkel.


next up previous contents index
Next: Vírusok és egyéb állatfajták Up: Számítógépes vírusok és védelmi Previous: Abstract
Nagy Ferenc Laszlo
1999-05-21